کارشناسی ارشد حسابداری دانشگاه تهران
کارشناسی ارشد حسابداری دانشگاه تهران

کارشناسی ارشد حسابداری دانشگاه تهران

دانلود نرم افزار Eviews ورژن 8

نرم افزار Eviews یکی از نرم افزارهای تخصصی در زمینه به کارگیری روش های اقتصاد سنجی، بویژه روش های جدید آن می باشد. نسخه اولیه این نرم افزار توسط بانک جهانی در سال 1994 برای انجام تحلیل های اقتصاد سنجی به بازار ارائه شد و تاکنون نگارش های گوناگونی از آن عرضه شده است. از دید بسیاری از محققین اقتصاد سنجی، به کارگیری آسان روش های VAR ( نامحدود و ساختاری ) و مدل های ARIMA از مزیت های این نرم افزار نسبت به سایر نرم افزار های مشابه است. به هر حال روشن است که چنانچه محققین اقتصادی بخواهند بطور جدی در زمینه تحقیقات اقتصادی فعالیت نمایند، ضروری است در کنار آموزش تکنیک های جدید اقتصاد سنجی با نرم افزارهای با قابلیت بالا نظیر Eviews نیز آشنا گردند.

با توجه به گسترده شدن روز به روز علم اقتصاد و مدل های اقتصادی و پیچیدگی روابط بین متغیرهای اقتصادی، دیگر به هیچ عنوان امکان تحلیل و تخمین سیستم ها و مدل های اقتصادی بدون کمک گرفتن از نرم افزارها میسر نمی باشد. نرم افزار Eviews اولین بار در سال 1994 به بازار عرضه شد و هدف از آن انجام عملیات اقتصادسنجی و تجزیه تحلیل آماری داده های اقتصادی بود. ریشه اصلی و وجه تسمیه Eviews در حقیقت دو کلمه Econometric Views است که ترکیب این دو کلمه اسم این نرم افزار را نتیجه می دهد.

 

  


قابلیت های کلیدی نرم افزار Eviews

  • محاسبه سری های زمانی و ایجاد آن ها
  • تخمین های خطی و غیرخطی سیستم معادلات ساده و سیستم معادلات همزمان
  • رسم نمودارهای پراکنش دایره ای و میله ای و نقطه ای و دیگر نمودارهای کاربردی
  • ایجاد بانک های اطلاعاتی
  • تخمین مدل های اقتصادی به روش های MLE,Probit,Logit,3SLS,2SLS,TSLS,OLS,GLS که البته الگوریتم و برنامه ای که برای روش MLE نوشته شده است از کارایی کاملی برخوردار نیست و خطاهایی در تخمین مدل های غیر خطی دارد
  • استفاده از ماتریس ها و توابع موجود در داخل نرم افزار
  • تخمین مدل های اقتصادی با روش های VAR و VECM
  • امکان تبادل اطلاعات با دیگر نرم افزارهای تحت ویندوز
  • ایجاد بانک های اطلاعاتی
  • آزمون های مختلف جهت دقت تخمین ها و بررسی وجود خطا، همبستگی، شکست ساختاری و ...
  • امکان برنامه نویسی در محیط نرم افزار برای تحلیل سیستم های کلان اقتصادی
  • و ...

 

آموزش مختصر برنامه

در این نرم افزار اگر قصد تخمین یک مدل را داشته باشید ابتدا باید یک Workfile ایجاد کنید. اگر قصد ایجاد بانک اطلاعاتی داشتید می توانید یک Database یا پایگاه داده ایجاد و اگر قصد برنامه نویسی داشته باشید می توانید یک پنجره مخصوص برنامه نویسی در این نرم افزار ایجاد کنید. در این مقاله خیلی در مورد برنامه نویسی و ایجاد پایگاه داده توضیح داده نمی شود و بیشتر در مورد قابلیت تخمین مدل های اقتصادی و آماری توضیح داده می شود. در هنگام ایجاد Workfile شما باید نوع داده های خود را که به صورت مقطعی و یا سری زمانی است مشخص کنید و همچنین رنج و دامنه مشاهدات خود را تعیین کنید. در نوع داده های سری زمانی انتخاب هایی همچون داده های روزانه، هفتگی، ماهانه، فصلی، 6 ماهه و سالانه وجود دارد همچنین شما می توانید از داده های ترکیبی ( Panel Data) نیز استفاده کنید.

با استفاده از دستورات نرم افزار و منوهای آن می توانید هر تعداد متغیر که در مدل مورد نظر برای تخمین نیاز دارید ایجاد کنید. داده های داخل هر متغیر را هم می توانید به صورت دستی در داخل نرم افزار وارد کنید و هم اینکه می توانید از نرم افزارهای دیگر همچون Excel وارد نرم افزار Eviews کنید که بدین منظور باید از دستور Import استفاده کنید. اگر قصد انتقال داده ها از Eviews به Excel را داشته باشید نیز می توانید از دستور Export استفاده کنید.

بعد از تخمین مدل با استفاده از منوها و یا با استفاده از دستورات نرم افزار، این نرم افزار موارد متعددی را محاسبه می کند. علاوه بر اینکه ضرایب تخمین و رگرسیون را بدست می آورد، آزمون t را برای بررسی معنی داری ضرایب نیز همزمان انجام می دهد و میانگین و واریانس متغیرهای مستقل و وابسته را نیز بدست می آورد. آزمون F را برای معنی داری کل ضرایب و تخمین انجام داده و همچنین احتمال و ضریب اطمینان برای بامعنی بودن ضرایب را محاسبه و در جدولی نتایج را نشان می دهد. بعلاوه پارامترهای دیگری همچون R-squared که نشان دهنده این است که درمدل تخمین خورده متغیر مستقل چه مقدار از متغیر وابسته را توضیح داده است. پارامترهای دیگر نیز در جدول نشان داده می شود که برای بعضی آزمون ها کاربرد دارند.

جدا از پارامترهایی که در یک جدول در هنگام تخمین مدل نشان داده می شود شما می توانید آزمون های دیگری نیز برای بررسی دقیق تر مدل و همچنین پارامترهای دیگری از متغیرها را نیز محاسبه کنید. برای مثال آزمون Wald نشان می دهد که آیا ضرایب تخمین خورده در مدل معنی دار هستند یا خیر و یا از طریق این آزمون می توان محدودیت ها و فروض مختلفی بین ضرایب مثلاٌ برابری ضریب با یک مقدار خاص یا صفر بودن یک ضریب، رابطه بین دو یا چند ضریب و اینکه آیا اصلاً بین دو متغیر رابطه ای برقرار است یا خیر را تست و آزمون کنیم. با آزمون Omitted Variable شما می توانید تست کنید که آیا متغیری که در مدل استفاده کرده اید تاثیری در برآورد داشته است و اگر آن را از مدل حذف کنیم آیا تأثیر زیادی در دقت برآورد مدل می گذارد یا خیر و آزمون متعدد دیگری که کاربر با توجه به مدلی که استفاده می کند و هدفی که دارد می تواند از آن استفاده کند.

شما می توانید در این نرم افزار فروضی را که در مدل ها مختلف و روش های مختلف وجود دارد را آزمون کنید و اگر در بعضی موارد این فروض نقض شدند با استفاده از نرم افزار به رفع این نقض فروض بپردازید و مدل تخمین زده خود را اصلاح کنید. برای مثال می توانید با استفاده از نرم افزار به شناسایی مشکلاتی همچون خود همبستگی، هم خطی، ناهمسانی واریانس و خطای تصریح بپردازید و اگر این مشکلات را در مدل تخمین زده پیدا کردید با استفاده از نرم افزار به اصلاح و رفع آن بپردازید.

با استفاده از این نرم افزار می توانید سیستم های پویا را نیز تحلیل کنید و سیستم معادلات همزمان را که در آن یک متغیر درون زا خود تابعی از یک یا چند متغیر برون زا و چند متغیر درون زای دیگر است و دیگر متغیرهای درون زا نیز به همین ترتیب، تخمین بزنید و به تحلیل آن بپردازید.

در این نرم افزار بسیاری از توابع و روش های تخمین اقتصادسنجی وجود دارد و نیازی نیست عملیات را مرحله به مرحله انجام دهید و نرم افزار به صورت اتوماتیک این مراحل را انجام می دهد. فراگیری این نرم افزار به تمامی دانشجویان رشته اقتصاد توصیه می شود چون تقریباً در تمامی پایان نامه ها این نرم افزار و اقتصادسنجی کاربرد داشته و تسلط بر این نرم افزار می تواند کمک شایانی به دانشجو نماید.

 

تئوریک نرم افزار

EViews ( مخفف Econometric Views ) بسته ی نرم افزاری طراحـی شده برای تخمیـن و شبیـه سازی الگـوهای اقتـصاد سنجـی است که توسـط شرکت( Quantitive Micro Software) QMS طراحـی شده است. این نرم افزار دو حالته هم برای برنامه نویسی و هم برای اجرای رویه های از پیـش نوشته شده به صورت محـاوره ای، به گـونه ای طراحـی شده است؛ که امروزه یکی از مهمترین برنامه های نرم افـزاری مورد استـفاده توسط اقتـصاد دانان در سطح دنیاست. EViews را می توان در حوزه های تجـزیه و تحلیـل روابط آمـاری و اقتصـاد سنجی، پیـش بینی فروش، شبیه سازی، پیش بینی کلان اقتصـادی، تجزیه وتحلیـل هزینه ها و الگـو سازی و ارزیابی سیاست گذاری بکار برد. در حالت محاوره ای برقراری ارتبـاط کاربر با EViews از طریـق رابط های گرافیکـی (GUI) خوش ساختـی ممکن شده است که به سادگی امکان تبادل اطلاعات بین فرد و کامپیوتر را فراهم ساخته است. این رابط ها با شـی های گرافیکی مانند پنجـره ها، آیکون ها، کلیـد ها و منو ها ترکیـب شده است که انتخاب یا فعال کردن این شی ها از طریق فعال سازی از طریق موس صورت می پذیرد. با بکار گیری آن ها می توان دامنه وسیعی از تکنیک های اقتصاد سنجی، آماری و گرافیـکی پیچیده را بدون اینکه نیازی به برنامه نویسی باشد، انجام داد.

از وﯾﮋگی های مهـم این نرم افـزار این است که ایـن نرم افـزار پیرامـون مفهـوم آبجکت (object) طراحـی شده اسـت. سـری ها، معـادلات و سیستم ها، صرفـا بخشی از آبجکت های متـداول در EViews هستنـد. هـر آبجـکت در EViews دارای پنجـره ایست و هـر پنجـره دارای رویـه هایـی (procedures) است. EViews به گـونه ای طراحی شده است که مـی تواند بدون هیچ واسطه ای لیست گستـرده ای از فـرمت ها را بنویسـد یا بخواند. این لیـست می تواند فـرمت داده های Excel، ASCII، Text و .. را شامل گردد. بر عکـس بسیاری از نرم افـزار های اقتصاد سنجی، دلیـلی وجود ندارد که کاربـر برای استفاده از EViews زبان برنامه نویسی خاصـی را بداند. EViews دارای رویه های از پیـش نوشـته شده ای است که به راحتـی و از طریق رابط های گرافیـکی (GUI) می تـوان بسیـاری از رویه های اقتصاد سنجی کاربردی را مورد استفاده قرار داد.

نرم افزار EViews مجموعه ی کاملـی از رویه های آمـاری و اقتصـاد سنجی پیشرفته است که بخشی از این رویه ها عبارتند از:

 

آمار بنیادی

به راحتی می توان آمار توصیفی را برای یک نمـونه از طریق گروه بندی یک یا چند متغیر از نوع داده های مقطعی، سری زمانی و یا داده های تلفیقی بدست آورد. آزمـون فرضیه در خصوص میانگین، میانه و واریانـس برای برابری این آماره ها با مقادیر خاص و یا عـدم برابری آنها بیـن دو یا چند نمـونه و جدول آنالیـز واریانس (ANOVA) از رویه های قابل محاسبه در EViews است.

ارزیابی گرافیکی از توزیع احتمالی داده ها توسط هیستـوگرام، تابع توزیع تجمعـی، نمودار دهک ها و نمودار Q-Q برای مقایسـه دو سـری از داده ها و یا یک سری انفـرادی از داده ها با طیـف متنوعی از توزیـع های نظـری، اجـرای آزمـون هـای کولمـوگروف - اسمـیرنوف (Kolmogorrov-Smirnov)، لیلـیفـورز (Liliefors)، اندرسـون- دارلینگ (Anderson-Darling) ، برای مشاهده ی اینکه آیا داده های تحت بررسی نرمال است یا اینـکه نحـوه ی توزیـع داده ها مبتـنی بر توزیـع های نمـایی، لاجستیـک، کایسکور، ویبول یا گامـاست بخش دیگری از توانایـی های EViews است.

 

آزمون های ریشه ی واحد و هم انباشتگی

برای روشـن ساختن خـواص داده ای سری های زمـانی، EViews آزمون های ریشه های واحد ( شامل دیکی - فولـر گستـرش یافتـه (ADF) ، فیلـیپـس - پـرون، و آزمـون Ng-Perron ، ERS ، DFGLS ، (kpss بـرای سـری هـای زمـانـی انـفـرادی و آزمـون هـای Levin-Lin-Chu و Pesaran-shin بـرای داده های تلفـیقـی، آزمـون های هم انباشتـگی ( با مقادیر مک کینون و میـزان P-Value آزمون ها )، آزمون علیـت گرینجری، تابع خود همبستگی (AC) و خود همبستگی جزیی (PAC) ، آماره ی Q لیانگ – باکس و تابـع همبستـگی متقـابل (CCF) نیـز از قابلیـت هـای EViews است.

 

تخمین

EViews دارای رنج وسیعی از تکنیـک های تخمین تک معادله و سیسـتم معادلات برای داده های سـری های زمانی و مقطعی است. تخمـین زننده های اساسی شامـل حداقل مربعات معمولی، حداقل مربعات دو مرحله ای، حداقل مربعـات غیر خطی، تخمیـن موزون نیز با تکنیـک های اشاره شده قابل دسترسی است.

 

الگوهای ARCH

اگر واریانس سری زمانی تحت بررسی در طی زمان تغییر کند، EViews می تواند مسیر واریانس را با استفاده از الـگـوهـای ARCH تخمیـن بزنـد. الگـوهـای GARCH (p,q) ، EGARCH (p,q) ، TARCH (p,q) و PARCH (p,q) را می تـوان در EViews با بهره گیـری از روش حداکثر راستنمایی به دست آورد.

 

روشهای گشتاور های تعمیم یافته

EViews تخمیـن GMM را برای داده های مقطعـی سری زمانـی ارایه می کند ( هم تک معادله و هم سیسـتم معادلات ).

گزینه ی موزون شامل ماتریس کواریانـس وایت (White Covariance Matrix) برای داده های مقطـعی و گزینه ی ماتریس کواریانس HAC برای سری های زمانی است.

 

تخمین سیستم

در EViews می توان سیستـم های معادلات خطـی و غیر خطـی را توسـط روش هـای حداقل مربعات معمولی، حداقل مربعـات دو مرحـله ای، رگـرسیـون به ظاهـر نامرتبط، حـداقل مربعات سه مرحـله ای، GMM و حـداکثـر راستنمایی با اطلاعات کامل FILM تخمین زد.

 

الگوهای اتور گرسیو برداری و تصحیح خطای برداری

الگوهای اتور گرسیو برداری (VAR) و تصحیح خطای برداری (VECM) را بـه سادگـی می توان با EViews تخمین زد. پـس از تخمیـن این الگوها تمهیـداتی برای تابع واکنـش ضـربه (Impulse Response Function) و تجزیه واریانـس (Variance decomposition) در EViews وجود دارد. در ضمـن این امکـان در نظـر گرفتـه شده است که قیود خطـی بر روابط هم انباشتـگی اعمـال گردد، تا روابط هم انباشتگـیِ دارایِ معنایِ اقتصـادی از سایر روابط هم انباشتـگی تفکیک شوند.

 

پیش بینی و شبیه سازی

در EViews تهیه ی پیش بینی از یک الگوی تخمیـن زده شده بسیار سـاده است. در الگـوهای تک معادله صرﻓٲ بایستی نوع پیش بینی از نوع پویا (Dynamic) و ایسـتا (Static) را با فاصله اطمینـان 95% مشخص کنید و سپس اقدام به تهیه پیش بینی کنید.

 

شبیه سازی و حل معادلات همزمان

آبجکت آلگـو (Model) که برای حـل شبیـه سازی سیستم معادلات همـزمان به کـار برده می شود، تسهیـلات قابل توجهی را برای الگو سـازان فراهم آورده است. آبجکـت الگو در EViews به سادگـی شبیه سازی تصـادفی و غیر تصادفی را توسط راه حل های گاوس – سایدل (Gauss-Seidel) و یا نیوتون (Newton) فراهم می آورد




لینک دانلود

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد